Daamen support

Nieuwstraat 43

5552 BV Valkenswaard

06-22441665

Zin in een goed gesprek?

info@daamensupport.nl

Voor al uw vragen

Basisveiligheid FAQ

Soms gestelde vragen basisveiligheidskunde

Moet ik al kennis van Arbo hebben?

Nee, je hoeft bijvoorbeeld niet al BHV’er te zijn of in het bezit te zijn van bijvoorbeeld VOL-VCA. Maar dat mag wel uiteraard. Belangrijkste is je enthousiaste deelname. De opleiding is op MBO niveau.  

Op welke onderwerpen kan ik rekenen?

Tijdens de training komen naast de wet- en regelgeving zaken aan de orde die je in de praktijk direct kunt gebruiken. Vooraf stemmen we af wat bij jullie de grootste risico’s zijn. Maar denk aan de relevante wet- en regelgeving. Hoe en waar kun je informatie vinden, zeer actueel: gedrag en de veiligheidsladder, VCA, ISO45001, beeldschermwerk, thuiswerk, BHV en het noodplan, de risico-inventarisatie en -evaluatie met het plan van aanpak, V&G plannen, TRA, LMRA, gevaarlijke stoffen, arbeidsmiddelen, arbeid hygiënische strategie, persoonlijke beschermingsmiddelen, de Kerndeskundigen van de Arbodienst, adviesvaardigheden zoals toolboxen geven, presenteren, (veiligheids)gedrag, incidentenonderzoek, etc.

Kan ik zelf onderwerpen inbrengen?

Zeker! Zo brengen we de opleiding zo dicht mogelijk bij jullie. Na de inschrijving ontvang je daarover een mail.

Is het certificaat officieel?

Ja, de training voldoet aan de Arbowet. Afhankelijk van de risico’s binnen het bedrijf kan verdere verdieping van Arbo onderwerpen wel wenselijk zijn maar met het certificaat kun je zeker in de praktijk aan de slag.

Zijn het intensieve dagen?

Ja, we gaan er wel flink tegen aan.  We beginnen op tijd en houden de vaart er in. Aan het einde van elke dag ben je dan een stuk rijker. Uiteraard mag er wel gelachen worden.

Krijg ik ook een boek?

Nee. Een boek is snel verouderd. Je krijgt tips en te zien hoe je informatie betrouwbaar op kunt zoeken op internet. Tip: kijk straks eens op www.arboportaal.nl

Wat als ik verhinderd ben?

Er kunnen altijd redenen zijn waarom je niet kunt deelnemen aan de opleiding nadat je ingeschreven bent. Dat is al vervelend genoeg. Annuleren is dan gratis tenzij we kosten gemaakt hebben voor de reservering van de locaties. Dat is 2 weken voor de start van de training. Je mag uiteraard altijd iemand anders de opleiding laten volgen.

Moeten we eigenlijk wel een BVK hebben?

Artikel 13 van de Arbowet legt op dat de werkgever zich laat bijstaan in het uitvoeren van het arbobeleid en dat die persoon voldoende opgeleid moet zijn. Uiteraard is de mate van inzet van die persoon afhankelijk van de grootte van het bedrijf en zijn de risico’s voor een bouwbedrijf anders dan voor een administratiekantoor. Het hangt er ook van af hoeveel de directie zelf wil doen. De 4-daagse opleiding tot basisveiligheidskundige vult voor elk bedrijf meer dan de basis in en wij spelen in op de situatie bij jullie.

Moet ik examen doen?

Ja, aan het einde van de opleiding is er een schriftelijk examen. Na goed resultaat ontvang je een certificaat. 

Moet ik studeren?

Het is raadzaam om voor de training de onderwerpen te bekijken en de situatie bij jullie globaal in kaart te brengen zodat we daar concreet naar kunnen kijken. Na de trainingsdag is het raadzaam om de stof nog eens rustig door te nemen. We starten de dag altijd met een herhaling van de vorige dag.

Wie is de trainer?

Goeie vraag! Want dat is belangrijk. De trainer heeft inmiddels meer dan 25 jaar ervaring in Arbo (gezond & veilig werken) in technische- en administratieve branches. Hij is hoger veiligheidskundige en zeer praktisch. Hij stelt zichzelf voor op deze pagina.

Direct inschrijven kan op de pagina training basisveiligheidskunde.